Creatief ontwerp en periodiek beheer en onderhoud

Als er in jouw buurt een nieuwe speeltuin wordt aangelegd, wil je het naadje van de kous weten. Wat voor speeltoestellen komen er? Welke ondergrond wordt er rondom de toestellen gelegd? Maar weet je dat de fase na het ontwerp misschien nog wel veel belangrijker is? Zodra de aanleg speeltuin gereed is, treedt namelijk de volgende fase aan: het beheer en onderhoud van de speeltuin. Alleen dan blijft het gebruik van de speeltuin voor iedereen veilig en zonder risico.

Diverse soorten speeltuinen
Je weet inmiddels dat er verschillende soorten speeltuinen zijn. Niet alleen voor wat betreft de locatie, zoals in het park, bij de school, of gewoon bij jou in de wijk, maar ook voor wat betreft de inrichting van de speeltuin. Er zijn twee uitersten waar je wellicht al van gehoord hebt: de georganiseerde speeltuin, waar alle speeltoestellen goed vast zitten aan de grond, alle ondergronden ‘valveilig’ zijn en de omheining ervoor zorgt dat kinderen in een afgeschermde omgeving spelen. Het andere uiterste is de speeltuin waar de natuur de overhand heeft. Er is vooral zand, water en allerlei items om mee te spelen of iets bouwen, zoals pallets, oude autobanden en emmers om te sjouwen met water of zand. Natuurlijk zie je nog meer vormen van speeltuinen, dan alleen deze twee uitersten.

Aanleg en onderhoud speeltuinen
Bij alle speeltuinen is nagedacht over de doelen, het ontwerp en de veiligheid van elke speeltuin. Maar zodra de aanleg voor elkaar is, wil je natuurlijk ook dat het speelterrein veilig blijft. Hiervoor is periodiek onderhoud en beheer nodig. Toestellen moeten in goede staat blijven, ook nadat jouw kind er al een jaar op heeft gespeeld. Zelfs het ruwe terrein waarin ravotten centraal staat, moet goed onderhouden worden. Door goed onderhoud blijft elke speeltuin een fysieke uitdaging in zich hebben en wordt de ontwikkeling van je kind op diverse manieren geprikkeld.